MenuPaylaş

Türkiye de İkamet Tezkeresi

Türkiye de İkamet Tezkeresi

Türkiye'de İkamet İzni Başvuru İşlemleri

Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu kişiler vize ya da vize muafiyeti ile 30, 60 veya maksimum 90 gün boyunca Türkiye'de kalma izni verilir. Verilen süreden daha uzun kalmak isteyen yabancı uyruklu kişiler Türkiye'de ikamet tezkeresi almak zorundadırlar.

İlk olarak, online başvuru formunu doldurmak için gereken belgeler şunlardır:

 1. Geçerli bir turist izni ya da ikamet vizesi

- Pasaporta izninizin bitiş tarihinden önce, en az 60 gün geçerlilik için başvurmanız gerekmektedir. (Uzun süreli ikamet izni hariç.)

2. Siteye biyometrik fotoğraf yüklemek

- Fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğrafınızın başvurunuzu destekleyen diğer gerekli belgelerde sunacağınız fotoğraf ile aynı olmalıdır.

3. Pasaport, mevcut ikamet kartı ve varsa bir referans

4. Pasaport bilgilerinin fotokopileri / fotoğraf sayfası ve vizenizin son giriş tarihinin fotokopisi

5. Türkiye'de uzun süre ikamet edebilmek için her ay hesabınızda min. 500$ veya 500$'a eş değer para biriminin olması gerekmektedir. Bu Türk bankasına sunulacak olan formda sunulmak zorundadır.

6. Doldurulan online formun çıktısı

7. Sağlık sigortası. Kendi ülkenizdeki sağlık sigortası Türkiye'de kabul edilmemektedir. Sağlık sigortanızın noter tastikli olması gerekmektedir. İkamet tezkeresi için başvuru yaparken, Türkiye'de sağlık sigortası da alabilirsiniz.

8. Adres bilgisi. Bunun için ev sahibiniz ve kendi aranızda imzalanan sözleşmenin bir kopyası gerekmektedir. Bu kopyanın noter onaylı olması gerekmektedir. Eğer var olan dairenizi kiraladıysanız Noter, Muhtar veya Nüfus Dairesi'nden kaydınızı ve adresinizi kanıtlayan belgeyi almanız gerekmektedir.


İkamet Tezkeresi İçin İlk Başvuru 

- Uzun süreli ikamet tezkeresi için başvuruda bulunuyorsanız, ilk uygulama seçeneğini kullanmalısınız.

- Bu uygulamayı ilk kez yapıyorsanız, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nden randevu almanız gerekmektedir. Eğer ikamet izninizi yeniletmek istiyorsanız, randevu almak zorunda değilsiniz. Online, posta veya kurye yoluyla tüm izin işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Başvuruda bulunan yabancı uyruklu misafirlerimizin turist vizesi sona ermeden önce ikamet izni sürelerinin uzatılması gerekmektedir.

1. DGMM (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) ziyaret için; website www.goc.gov.tr 

2. E-Ikamet'e tıklayın (e-Residence)

3. Online başvuru formunu doldurun.

- Var olan STRP yenilemesi, aile ikamet izninin yenilenmesı (FRP) veya öğrenci ikamet izninin yenilenmesi (SRP) için 'uzatma başvurusu', diğer tüm uygulamalar içinse 'ilk başvuru' butonunu seçin.
- İstediğiniz izin türünü seçin. Mavi Belge (İkamet tezkeresi) yalnızca uzun süre ikamet izinleri için kullanılmaktadır.
- Tüm ayrıntıları doldurun. (Kırmızı rengi ile işaretlenmiş alanların doldurulması zorunludur, siyah renkli alanların doldurulması isteğe bağlıdır.)
- Bir sonraki aşamada, hazırlanan belgeler sizden istenecektir.
- Uygun bir randevu tarihi saati seçin.
- Karşınıza başvurunuzu doğrulayan bir ekran gelecektir. Bu uygulamada referans numarası verilmektedir. Bu numarayı aklınızda tutun ve mümkünse ekranın çıktısını alın. Ayrıca 'ikamet tezkeresi belgesi' linkine tıklamanız gerekmektedir.

4. Tüm ilgili sertfikaları hazırlayın. 

5. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nü ziyaret ederken bu sertifikaları yanınızda bulundurun.

6. Başvurunuzun değerlendirilmesi takip edilecektir. Herhangi bir eksik belge varsa size belgeleri ve başvuru formunu doldurmak için 30 gün verilecektir. Eksik belgeler teslim edilmemişse, uygulama "reddedildi" olarak kabul edilecektir ve 30 gün sonunda ceza ücretine yol açacaktır.

7. Başvurunuz kabul edilirse size Başvuru Belgesi verilecektir. İkamet izninizin belgesi ise 90 gün içerisinde Türkiye'deki adresinize posta ile gönderilecektir.

8. Barkod numarası ile postaneden de bu belgeleri alabilirsiniz. Bu barkod numarası ile belgelerinizin teslimat durumunu takip edebilirsiniz.

- İkamet izni için başvurunuz başarısız olursa, DGMM (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) sizinle irtibata geçecektir.
- Başvurunuz online sistem üzerinde oluşturulduktan sonra, rezervasyon tarihinize kadar Türkiye'de kalabilirsiniz.

İkamet izinlerini yenileme

İlk kez başvuranların yapması gerektiği gibi ilk 5 adımı uygulayın:

6. Kendi şehrinizdeki Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne posta veya kurye yolu ile başvurunuzu gönderebilirsiniz.

flag flag flag
flag flag flag

Senin İçin Seçti